Marzenia o truskawkach

Wielu z nas z niecierpliwością czeka na moment, kiedy w sklepach i na straganach pojawią się nasze krajowe truskawki. Jest to nie tylko smak lata wzbudzający liczne wspomnienia, ale też bogactwo witamin i minerałów.

Cenne truskawki

Truskawki mają wiele odmian, które różnią się między sobą nie tylko wyglądem owocu, ale także sposobem uprawy czy sadzenia. Zanim więc zdecydujemy się na to, aby mieć je we własnym ogródku warto dobrze rozeznać się na rynku, aby wiedzieć które z nich najlepiej się przyjmą i będą rodziły najpiękniejsze owoce.

Warto przypomnieć, że truskawki mają sporo witaminy C, a także flawonoidy, wapń, potas, kwas foliowy oraz wiele innych cennych substancji oraz mało kalorii, dlatego warto jeść je nawet w dużych ilościach.

Najważniejsze zasady

Sadzenie truskawek to bardzo ważna umiejętność, zanim się za to zabierzemy warto poznać kilka najważniejszych zasad. Otóż najlepszym miejscem będzie takie, które daje sporo słońca. Jesienią, przed posadzeniem można ziemię pod truskawki przekopać najlepiej z obornikiem. Owoce rodzić będą one przez około 3-4 lata, po tym czasie lepiej postawić na nowe krzaczki. Sadzenie truskawek zaplanować można w okresie od wiosny do jesieni, a wiele zależy tutaj od odmiany, na którą się zdecydowaliśmy. Najczęściej rosną one w rzędach, w odstępach od 25 do 30 cm.

Najsmaczniejsze zbiory

Naturalnie ulubionym momentem wszystkich miłośników tych owoców są zbiory truskawek, które następują późną wiosną i na początku lata, sporo zależy w tej kwestii także od tego jaka akurat panuje pogoda. Gdy jest ich dużo warto zbierać je codziennie, ponieważ bardzo szybko dojrzewają i mają tendencję do gnicia. Owoce należy przed konsumpcją oczywiście umyć, a przechowywać i zbierać je najlepiej do koszyka lub innych naczyń, które przepuszczają powietrze. Są one doskonałym materiałem do tego, aby robić z nich dżemy czy soki na zimę, można też mrozić je w całości.

Truskawki warto jeść i to pod każdą postacią. Są tacy, którzy lubią je w najprostszej formie, inni wolą je w cieście lub w formie koktajlu owocowego. Możliwości jest bardzo dużo, a ich wspaniały smak powoduje, że wciąż pojawiają się nowe.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.